Wondjes behandelen met essentiële oliën

Wondjes, we hebben ze allemaal weleens of je nou groot of klein bent, jong of oud. Er zijn verschillende soorten wondjes. Bij de meeste huis-, tuin- en keuken ongelukjes merk je dat een wondje niet enorm bloedt, niet gevaarlijk bevuild is en niet heel groot is. In principe kan je deze wondjes zelf behandelen en hoef je niet naar een dokter. Onder deze wondjes vallen de volgende soorten:
 • Snijwondjes
 • Schaafwondjes
 • Eerstegraads brandwondjes
 • Krabwondjes
 • Insectenbeten of -steken
 • Kloven
 • Bijtwondjes
 • Blaren

Het verloop van de genezing bij een wondje zonder infectie of ontsteking

 • Wanneer een wondje bloed zal het meeste vuil uit het wondje spoelen, het is dus goed als een wondje even bloedt.
 • Wanneer het gestopt is met bloeden zullen de bloedvaatjes vernauwen en gaan er bloedstolsels ontstaan.
 • Dan ontstaat er een korst die het wondje beschermt tegen vuil en uitdrogen. De korst ontstaat door de bloedstolsels en weefselvocht.
 • Onder de korst zal zich nieuw weefsel vormen wat nog heel kwetsbaar en dun is, hier overheen zal huidweefsel ontstaan waardoor het wondje zich sluit.
 • Hierna zal de korst er vanzelf afvallen, probeer dus niet vroegtijdig aan een korst te krabben.
wondje_korst

Hoe kunnen we wondjes sneller helpen genezen met essentiële oliën?

Ontsmettende spoeling Spoel een wondje met water en Tea Tree (Melaleuca) olie om het vuil uit het wondje te verwijderen. Stoppen met bloeden Om een wondje te helpen stoppen met bloeden kan je een druppel Lavendel (Lavender) olie op het wondje druppelen. Lavendel heeft ontstekingsremmende eigenschappen dus het helpt het wondje ook direct een ontsteking tegen te gaan. wondje_bloeden Pleister Is het nodig het wondje af te dekken met een pleister kan je op de pleisterkussen een paar druppeltjes Lavendel (Lavender) doen om het genezingsproces te bevorderen. Is een wondje na een paar dagen nog niet (bijna geheeld) kan je in plaats van Lavendel ook Tea Tree (Melaleuca) of MIrre (Myrrh) gebruiken. wondjes Insectenbeten en -steken Bij deze wondjes werkt ook Lavendel (Lavender) en eventueel Tea Tree of Kamille het beste. Ik word regelmatig gestoken door muggen en heb standaard een roller met verdunde Lavendelolie naast mijn bed staan, dit werkt heel fijn om de jeuk te verzachten. Brandwondjes Lavendel is de olie  die je direct op je brandwond druppelt. Niet meer dan 2 of 3 druppels per keer. Dit mag je wel eerst ieder half uur herhalen tot de pijn weggetrokken is. Dat is meestal na zo’n één tot twee uur wel het geval. Koelen met koud water is absoluut niet nodig. Het gaat hier om brandwondje die ontstaan doordat je je verbrand hebt aan de oven of het strijkijzer. Lavendel zorgt dat de pijn weg gaat, de brand eruit trekt en deze mooie olie verzacht de huid. Je krijgt geen blaar of open wond. Als je je brandwondje goed met Lavendel verzorgt zal je verbaast zijn over hoe snel de huid herstelt. Ook bij verbranding door de zon is de Lavendel olie een aanrader. Je kan Lavendel eventueel combineren met Wierook  (Frankincense) om een brandwondje mooi te laten genezen. Wil je grotere gebieden van je huid insmeren. Verdun dan altijd in een draagolie zoals bijvoorbeeld kokosolie. Per theelepel draagolie pak je 3 druppels essentiële olie. Lavendelolie Eigenlijk kunnen we nu weer concluderen dat de Lavendel olie toch echt een hele veelzijdige olie is en die niet mag ontbreken in ieder huishouden en die je eigenlijk altijd bij je zou moeten dragen! wondjes_lavendel Wees alert! Wees wel altijd alert wanneer een wondje gaat ontsteken, wanneer je diabetes hebt en het wondje geneest niet, wanneer een wondje (te) diep is, wanneer je koorts krijgt of er andere signalen zijn dat het wondje niet gewoon en snel geneest, ga dan altijd naar een dokter! Littekens De volgende essentiële oliën zijn bij uitstek geschikt om te helpen littekens te verminderen of te voorkomen:

Tip! Pijntjes spray

Maak een handige spray die je altijd bij de hand hebt voor kleine ongelukjes/wondjes, vooral bij kinderen erg handig. Het wordt vaak Owie spray of Pijntjes spray genoemd.
 • Spray flesje van bijvoorbeeld 15 ml (het liefst van glas)
 • 10 druppels Lavendel (Lavender)
 • 10 druppels Tea Tree (Melaleuca)
 • 10 druppels Wierook (Frankincense)
 • Vul het flesje af met een draagolie zoals gefractioneerde kokosolie

Correct-X® Essentiële Zalf

Wil je een kant en klaar product voor al je wondjes dan is Correct-X een basisproduct dat in jouw EHBO doos niet mag ontbreken. Dit is een tubetje met onder andere de volgende oliën: Wierook, Helichrysum, Melaleuca, Cederhout en Lavendel. Van al deze essentiële oliën is bekend dat ze helpen bij het kalmeren van huidirritaties en wondjes. Ook open wondjes kun je behandelen met Correct-X. Deze veelzijdige, natuurlijke zalf helpt de huid te kalmeren en heeft desinfecterende eigenschappen. Correct-X biedt een vochtbarrière die de huid beschermt en tegelijkertijd verzacht en hydrateert. Deze olievrije, conserveermiddelvrije zalf absorbeert snel en is zacht en niet-irriterend. De huid herstelt sneller en mooier. Ook is Correct X zeer geschikt voor de gevoelige huid. Ik gebruik en adviseer de oliën van doTERRA, deze hebben een zeer streng keurmerk. Bij alle oliën van doTERRA wordt bij iedere batch een rapport gepresenteerd met alle stoffen die gevonden worden en in het flesje zitten. Alle rapporten kun je online zoeken op de pagina “Source to you” via het batchnummer onderop het flesje dat je koopt.

Tot slot

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder slechte chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid! Er zijn vele verschillende essentiële olie leveranciers en aanbieders. Ze bieden een grote verscheidenheid aan toepassingen voor de gezondheid en zijn niet altijd veilig in gebruik voor jou en je gezin. Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom bij ons altijd eerst een gratis introductieklas om je voor te laten lichten. De basisklas heet “Het Natuurlijke Medicijnkastje”. Ik geef deze workshop gratis en vrijblijvend in Wijhe, klik hier om je aan te melden. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail met je contactgegevens naar info@enjoil.nl. Vind jij onze informatie interessant en zou jij hierover meer willen weten dan zijn wij op zoek naar jou. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die interesse hebben in natuurlijke gezondheid. Ook zijn er veel mogelijkheden om ons team te komen versterken. Stuur ons een berichtje met jouw contactgegevens en we nemen contact met je op (info@enjoil.nl). Wij, van Enjoil, willen je graag informeren over de mogelijkheden met 100% pure en natuurlijke essentiële oliën en plaatsen regelmatig blogs op onze website over interessante onderwerpen in combinatie met essentiële oliën. Wanneer wij een blog plaatsen wordt dit onder meer bekend gemaakt op onze facebookpagina. Dus wil je meer lezen en wil je ons volgen like onze facebookpagina en blijf op de hoogte. Je kan je ook registreren en een account aanmaken, je ontvangt dan indien gewenst een e-mail zodra wij een weblog plaatsen daarnaast kan je recepten en tips en trucs downloaden. doterra

Geef een reactie